Indian Bosal

IB til påsættelse på et hovedtøjEn Indian Bosal er en type bidløs hovedtøj. I denne type, krydser der reb eller stropper under hestens kæbe, som trykker når man strammer tøjlen. Hesten naturligvis viger for trykket, som får den til at dreje i den ønskede retning eller stoppe.

Vores egen oplevelser er at denne type hovedtøj er meget effektiv. Vi har prøvet det både på vores egne heste, og på en kundes hest. De fleste af vores egne heste er nem at styr i bid, bosal, eller indian bosal. Men den kundes hest var meget nemmere at styre i Indian Bosal end i et bid. Vi har også en medlidenheds heste, der er relativt svært at styr (går bare igennem snaffel bid). Hun gik faktisk lidt bedre på indian bosal end på en rigtig bosal, selv en dyr råhuds en importeret fra USA.  Derudover har vi forsøgt med en utilredet hest, som aldrig har haft bid i mundet eller andet træning. Hun reageret med det samme på signalere fra den indian bosal når brugt fra jorden.

Indian bosal indbygget i en rebgrime med pyntepakke (rebet er en restparti)Man skal ride med løse tøjler med Indian Bosal, og kun stramme, når man skal give et signal til hesten. Stopknuder kan bruges hvis du ønsker at begrænse effekten eller for at få en sidepull funktion.

Når man tilpasser sin indian bosal, er det megt vigtig at næsebåndet er højere op på næsen end overgangen fra ben til brusk. Kommer det længere ned, vil det kunne lukke af for luften!

Hvis man ønsker en stivere næsebånd eller en mere pyntet indian bosal, se min Pyntepakke.

Hvis det ønskes, kan der også fåes ekstra knuder i næsebåndet, som til rebgrimer.

 

 

 

Kombineret indian bosal/rebgrime

En kombineret IB/rebgrime med taklet ender og tøjleøjerI denne model, en Indian Bosal er indbygget i en rebgrime. Både grimen og bosal delen er lavet af 6mm yachtline. Grimedelen fungere som en almindelig rebgrime med fiador knud.

De reb som krydser under hestens kæbe (den indian bosal del), glider let igennem messing ringe indbundet i næsebånden, og tøjlerne sættes i løkkerne ved enderne. Man kan enten bruge almindelig tøjler (dressur/spring eller western stil) eller binde en reb tøjle eller mecate på.

Der kan også bindes en træktov under fiador knuden i grime-delen, så man kan binde hesten sikkert uden at skifte udstyr. Istedetfor træktov, kunne man også bruge en strop til at forbinde grime-delen til gjorden, så den fungere som en tie downtie downDefinition: Den western måde, af at forhindre en heste fra at løfte sit hoved meget højt. Det er primært brugt til roping, for at hjælpe når man fanger en kalv, men er også brugt til barrel race (det siges at hjælpe med balance) og nogle andre events. En tie down består af en næsebånd og en rem eller snor der forbinder næsebåndet til ringet midt på en gjord. Hvis man bruger en tie down i terrænet, er det vigtigt at tage det af, inden man krydser en vand løb for at hesten har frit bevægelse til at balancer og hold hovedet over vandet. De fleste tie down næsebånd er enten stiv reb (som lasso reb) med noget over det i toppen for at gøre det lidt blødere, eller en bred læder næsebånd. Næsebåndet strammes ikke, da det er ikke relevant for dens funktion. En rebgrime kan også fungere udmærket som en tie down næsebånd. Man forbinder stroppen fra træktov løkkerne til gjordet. Hvis hesten har en fortøj på, er det tit en god ide at forbinde tie down stroppen til fortøjet, for at hjælpe forhindre hesten fra at få et ben i det, hvis den sænker hovedet, for eksempel, for at grasse eller snuse til noget. Istedetfor at føre den igennem en ring i fortøjet, er det bedste at bruge en tynd læder snor eller lignende, som den føres igennem. Meningen er at forbindelsen kan knækkes hvis hesten alligevel bliver fanget i det. Man ser nogle gang at nogle forbinder deres tie down direkte til fortøjet istedetfor gjorden. Personligt foretrækker vi altid den direkte forbindelse til gjorden. Vores er blevet tilvænnet tie down, da de skal trænes til roping....
når man rider. 

En kombineret Indian Bosal/Rebgrime kan laves i en farve eller i to farver, hvor rebgrimen er en farve og den indian bosal del en anden farve (som i billedet). Hvis der vælges to forskellige reb typer, er prisen efter den dyreste type.

Min almindelig priser er for splejset øjer på IB delen og sammensplejset ender, lige som i rebgrimerne. Ønskes en lidt billigere version, kan der bestilles en økonomi version med en 15,00kr Økonomi Rabat, lige som til rebgrimer (de 15kr fratrækkes den almindelig listet pris, da økonomi versionen er lidt nemmere at lave).

 

Størrelse 6mm Hvid-med-Striber 6mm Glat 6mm Luksus
Shetlænder 230,00 235,00 250,00
Pony 235,00 240,00 255,00
Cob 240,00 250,00 265,00
Full 250,00 260,00 275,00
X-Full 255,00 265,00 280,00
XX-Full 260,00 270,00 285,00

Indian bosal alene

En Indian Bosal "næsebånd"En Indian Bosal lavet til påsættelse på en almindelig hovedtøj, som erstatning for biddet. Der bruges et par knuder på hver side af den indian bosal, så at den ikke drejer rundt i hovedtøjet. Messing ringe indbindes i den nederste knude i hver side, så de reb som krydser under kæben glider let.

Tøjlerne sættes i løkkerne ved enderne. Man kan enten bruge almindelig tøjler (dressur/spring eller western stil) eller binde en reb tøjle eller mecate på.

Min almindelig priser er for splejset øjer på IB delen. Hvis der vælges to farver (en til IB delen, 1 til den anden halv af næsebåndet) er prisen efter den dyreste.

Størrelse 6mm Hvid-med-Striber 6mm Glat 6mm Luksus
Shet/Pony 145,00 145,00 150,00
Cob/Full 150,00 150,00 155,00
X-Full-XXF 155,00 155,00 160,00

Stopknuder

IB med stopknudeHvis man ønsker at begrænse bevægelsen i kæbestykkerne eller at omvende sin indian bosal til en sidepull, kan man binde stopknude i krydsstykkerne under kæberne. Det er ikke muligt for mig at binde knuderne for dig, da det er nødvendigt at tilpasse IB til hesten og derefter vurdere hvor knuderne skal placeres for at opnå den rigtige bevægelse.

Jeg forsøgt med nogle forskellige knuder, men jeg valgt den her (kaldes blood knot or double overhand på engelsk) da den er både nemt at binde og kraftig nok til at ikke kan gå igennem ringene. Samtidig er den faktisk meget lignende de knuder som bruges til selve rebgrimen, så derfor er der en pæn slut resultat.

Desværre er knuden svært at justere eller fjerne efter det er stramt til. Forsigtig brug af en skruetrækker, tang, eller andet genstand kan være behjælpelig til at få løsnet knuden.

 1. Tilpasse din indian bosal til den hest den skal bruges på. Være opmærksom på at næsebåndet skal placeres højere op på næsen end overgangen fra brusk til ben.
 2. Vurdere hvor langt de bevægelig stykker under kæbet skal være. Når de stopper, fungere hovedtøjet som en sidepull når der er fortsat træk på tøjlen, så man er ikke uden mulighed for at kontrollere hesten, men signalet er stærkere når det strammes. Det kan være en fordel at måle den ønskede længde, så du kan nemmere vurdere om knuderne er placeret rigtig.
 3. Billed ATræk tøjle stykkerne ud af ringen for at binde stop knuden.
 4. For at binde knuden, start med en almindelig knud. Se Billed A.
 5. Tilføj en omgang mere, ved at dreje enden en gang til omkring i knuden. Se Billed B.Billed B
 6. Stram knuden til.
 7. Gentag for at binde knuden i den anden side.
 8. Bekræft at begge stykker er den samme længde og at den resulterende længde er som ønsket.
 9. Træk tøjle øjene igennem ringene igen.
 10. Påsat tøjler og prøve igen på hesten.
 11. God ridning!

Stopknuden kan ikke trækkes igennem ringen