Mecate

b12-1En mecatemecateDefinition: Den lang reb, traditionalt lavet af hestehår, som bruges som tøjler på en bosal. Kan også bruges på en bid sammen med slobber straps. De fåes i mange forskellige tykkelser, for at passe til de forskellige tykkelser bosal der bruges. Når en mecate er bundet rigtigt, får man en enkelt tøjle i den rigtigt længden til hestens størrelse og den type ridning der skal bruges (en hånds eller to hånds), samt en lang end der kan bruges som træktov eller til arbejde på jorden. Den lang end skubbes under rytterens bælte eller chaps bælte, bindes på sadlens horn, eller rulles sammen og hænges i en sadelsnor. Den må aldrig bindes til rytteren. En mecate i højeste kvalitet er lavet udelukkende af man hår. Billigere versioner bruger hale hår eller en blanding af man og hale. Andre materialer bruges også. Reb i stil med det jeg sælger er meget popular idag, på grund af den billigere pris, behagelig overflade, og god holdbarhed. Fordelen med en rigtig hestehår mecate er at hårene "kilder" hesten på siden af halsen, hvilket gøre det nemmere at lære hesten neck reining. Men en reb mecate er mere behagelig i hånden og væsentligt billigere at anskaffe. Længden på de fleste mecate er ca. 22', som er lidt under 7 meter. Hvis mecaten er for kort, vil hale enden ikke kunne nå til rytteren under brug, specielt når tøjlen er langt nok til ridning med to hænder. Kaldes også McCarty....
er den lang reb der bruges som tøjler på en bosal (den western version af et bidløs hovedtøj, der har været i brug i western ridning siden begyndelsen). Mecate kan også bruges på bid, når der bruges slobber strapsslobber strapsDefinition: Stropper der tillader bruge af en mecate eller andet reb tøjle på en bid. Den literalt oversættelse vil være "savle stropper." I modsætning til water ties, har slobber straps altid huller til at trække rebet igennem. Slobber straps, hvis de har vægt nok, fungere som en advarselssignal (presignal), for at forberede hesten på at du er ved at flytte på tøjlen. Er mecaten lavet af hestehår, vil de også hjælpe til at beskytte den dyr mecate fra vand og savl. Læderet har en lavere brudstyrke end de fleste reb, som bruges til mecate og reb tøjle. Ønsker du en endnu bedre sikkerhed, vælge en hurtig skift type eller en med en spænde, da snoren eller spændet vil sandsynligvis knække inden den fast, bred læder strop af de almindelig slobber straps....
, som jeg også har et udvalg af i Læder Værkstedet.

almindeligknudeNormalt laver jeg mecate i en 7 meter længde (længden er ekslusiv snertsnertDefinition: Den læder styk på enden af en trænings tov, mecate, osv. Den er egnet til at give en god lyd, lige som enden af en pisk. Kaldes en popper på engelsk, sandsynligvis på grund af den lyd den laver, når man smækker den. Da jeg tilbyder personliggørelse af snertene, er den også en god måde at sætte sit eget præg på udstyret. Så er det nemt at se hvem grejet tilhører, eller hvilken hest den skal bruges med. Jeg har også set fol kalde snerten en snip....
og dusk), der svarer til ca 23 fod. Andre længder kan bestilles efter aftale.

Den ene end er med knude og dusk. Som standard er knuden en mindre pynteknude (se linken for farvene). Nogle billeder viser en almindelig knude, men det er nu udgået, siden jeg fik en bedre udvalg af snor der ikke var helt så dyr men stædigvæk en god kvalitet.  Dusken laves af rebets kerne, så er derfor generalt kun i hvide, uanset rebets farve. Den anden end har en snert, som kan personliggøres efter ønske, med mindre der er tale om en af min få færdiglavet mecater (de er tit lavet af restpartier reb for at giv en billigere pris).

Mecate i 13mm glat sort med pynteknude i hvide En mecate laves så langt, for at den kan blive til både en enkelt tøjle i rigeligt længde og en god træktov ende når den er påbundet en bosal eller slobber straps. Tøjlens længde kan ændres, så du kan nemt få den længde der er rigtigt for dig og hesten. For eksempel, bruger jeg en meget lang tøjle når jeg starter hesten og rider i to hænder og en kortere tøjle senere når jeg er ved at gå over på en hånd. Træktov enden er nyttigt for at arbejde en hest fra jorden eller trække den. Den lang ende enten sættes fast på sadlen (bundet på hornet eller rullet sammen og bundet i en sadel snor) eller trækkes en fold af det under rytterens bælte, sådan at den kan hurtigt trækkes ud men er altid ved hånden. Hale enden må aldrig bindes til rytteren eller forbindes til rytterens tøj på en måde der vil resultere i at rytteren kan blive slæbt af hesten. Og min egen erfaring er at der ikke er noget mere irriterende, end en mecate der er lidt for kort. Er den lidt for kort, kan den begrænse hestens bevægelse hvis det er fastbundet på hornet, eller rykkes fri fra bælten når hesten flytter sit hoved. Derfor er min standard de 7 meter.

Mange siger at mecatens tykkelse skal svare til tykkelsen af den bosal man bruger. Men personligt smag og størrelse af hænderne kan også påvirke valget. Personligt bruger jeg en 10mm eller en 12mm reb mecate på min almindelig tykkelse bosal, og jeg har også en hestehårs mecate i ca det 12mm tykkelse. Min pencil bosalpencil bosalDefinition: De tynde bosal brugt sammen med en bid til en two rein. De måler normalvis 1/4" eller 3/8". Kaldes også bosalita eller bosalito....
har en 8mm reb mecate. Min mand, hvis hænder er væsentligt størrere end min, bruger kun 10mm reb mecate på sin almindelig tykkelse bosal, og bruger aldrig hestehår. Hans pencil har også en 8mm reb mecate. De 12-13mm mecater kan godt være lidt for tykke til mindre hænder, uanset bosalens størrelse. Så du skal ikke føle dig fastbundet til denne "regel", men det giver en god sted at starte, hvis du er uerfaret. Har du brug for at mærke på hvordan de forskellige typer føler, kan du komme forbi hvis du er i Nordjylland, eller høre om jeg havde nogle stumper der kunne sendes.

Jeg har aldrig hørt en regel angående mecatens tykkelse og brug af slobber straps. Men der kan vægten være en faktor. Hvis du ønsker en en tungere tøjle, er det klart bedre at vælge en af de almindelig tykkelse mecater til brug med slobber straps.

 

Almindelig tykkelse mecate

Sort mecate med pynteknudMecatene her passer til de bosal jeg sælger, hvis du holder til tommerfinger reglen. De passer nok sådan ca til dem der er 1/2" eller tykkere.

Hvis du foretrækker en tyndere mecate, lige som min mand gør, eller har en tyndere bosal eller lille hænder, kig i den anden gruppe mecate.

Som altid, er priserne her for en 7m mecate med almindelig knud og dusk og personliggjørt snert.

 

Reb Type Pris
12mm Sort-Hvid 350,00 kr
13mm Hvid-med-Striber 370,00 kr
13mm Glat Overflade 380,00 kr
13mm Luksus Reb 395,00 kr
14mm Sort-Hvid 405,00 kr

Notere at nogle billeder viser mecate med pynteknud eller påsat en bosal, med eller uden bosal hanger, eller slobber straps. Alle de ting koster ekstra.

View the embedded image gallery online at:
http://rrww.dk/index.php/da/reb/mecate#sigFreeId2ce7ee5735

Tyndere mecate

Mecate her er i de tyndere tykkelser. De er egnet til bosal 1/2" eller mindre, afhængigt på rebets tykkelse, og til dem med mindre hænder eller som bare foretrækker en tyndere mecate. Min mand, som har rigeligt stor hænder, bruger en 10mm tyk mecate med uldent overflade på sin almindelig tykkelse bosal, og en 8mm uldent på sin 1/4" pencil bosalpencil bosalDefinition: De tynde bosal brugt sammen med en bid til en two rein. De måler normalvis 1/4" eller 3/8". Kaldes også bosalita eller bosalito....
. Jeg har valgt en 8mm glat til min 3/8" pencil bosal. Mecaterne her er også velegnet som get down ropeget down ropeDefinition: En get down rope bliver nemt forvirret med en mecate. Fysisk kan de faktisk være den samme reb, men det er bruget, som er anderledes. En get down rope bindes omkring hestens hals med en sikkert knude, som ikke kan strammes, og føres igennem en bosalita eller pencil bosal. Den bliver udelukkende brugt som en træktov. En get down rope bruges primært med en "færdig" bridle horse efter den Vauqero tradition, en som rides udelukkende på sin stangbid. Det er uansvarlig at forsøge at trække hesten i tøjlen, så en pencil bosal fortsat bruges, men med en get down rope som træktov istedetfor med en mecate som tøjler. Når den ikke er i brug, bliver en get down rope bundet på sadlen eller under bæltet lige som en mecate hale (enten rullet sammen eller stadigvæk bundet omkring hestens hals, klar til brug). Det kan også bindes omkring hestens hals sådan at den flot alamar knud hviler på hestens brystkasse. I den sidste tilfælde, trækkes den kun igennem bosalen, når der er behov for det....
.

Jeg regner også gerne en pris på mecate i de 6mm tykkelser, hvis nogen ønsker det til de tyndeste pencil bosal eller bosalita.

De tyndere mecate laves også i 7 meters længde med knud og dusk i den ene end og personliggjørt snert i den anden. Andre længder kan laves hvis det ønskes.

Reb Type Pris
8mm Hvid-med-Striber 315,00 kr
8mm Glat 320,00 kr
10mm Hvid-med-Striber 325,00 kr
10mm Glat 335,00 kr
10mm Sort-Hvid 305,00kr

Breaking reins

Breaking reinsBreaking reins er en alternativt til en almindeligt mecate på en bosal. Det er ikke noget jeg selv bruger, men tilbudes nu pga efterspørgsel fra folk der ønsker at undgå den lange hale end af mecaten. Det er ikke helt så nemt, at styre tilpasning af bosalen, med denne type tøjle. Påbindningen kan selvfølgelig ændres efter eget ønske.

Priserne her er for en sæt breaking reins, der laves af et enkelt længde reb. Det påsættes sådan at man får delte tøjler, der omkring eller over 2 meter hver.

Vælg selv om du ønsker snert eller dusk i begge ender.

Reb Type Pris
10mm Hvid-med-Striber 275,00 kr
10mm Glat Overflade 280,00 kr
10mm Sort-Hvid 270,00 kr
12mm Sort-Hvid 300,00 kr
13mm Hvid-med-Striber 305,00 kr
13mm Glat Overflade 315,00 kr
13mm Luksus Reb 330,00 kr
14mm Sort-Hvid 335,00 kr